sâmbătă, 5 octombrie 2013

Coprinopsis picacea


  Comestibilitate: necomestibilă
Psathyrellaceae     
Coprinopsis picacea DSC24616
Coprinopsis picacea DSC27782

Bazidiocarpul: are iniţial formă de ou alungit, apoi devine conic, la maturitate fiind asemeni unui clopot, brăzdat de numeroase nervuri subţiri radiale, cu diametrul de 3-7 cm şi înălţimea de 7-12 cm; are colorit brun-cenuşiu închis, gri-sepia, castaniu şi este acoperit de resturi neregulate de văl universal alb-argintii, palid cenuşii, bej-crem, ocru-cenuşii, care se separă în mici pete pe măsură ce pălăria se dezvoltă; la exemplarele tinere este acoperit în întregime de numeroase scvame mari, dese, albicioase; are carnea albă, subţire, fragilă, cu miros neplăcut de bitum
Lamelele: adnate sau libere; foarte dese, de culoare albă, mai târziu roşcate; la maturitate devin negricioase şi se lichefiază
Piciorul: cenuşiu-albicios, adesea îngroşat la bază, acoperit cu mici floculozităţi, gol pe dinăuntru; are înălţimea de 10-20 cm şi grosimea de 7-15 mm
Fructificaţie: iulie-octombrie
Ecologie: saprofită; creşte în mici grupuri, pe solurile calcaroase, solurile bogate în humus din pădurile de foioase (sub Fagus, Quercus)
Specii similare:
Coprinus comatus, la care exemplarele tinere sunt acoperite de numeroase scvame albicioase


  Bazidiocarpi tineri
Coprinopsis picacea DSC48372
Coprinopsis picacea DSC48714
Coprinopsis picacea DSC48390
Coprinopsis picacea DSC27794 Coprinopsis picacea DSC48713 Coprinopsis picacea DSC48712
Coprinopsis picacea DSC69011 Coprinopsis picacea DSC69017 Coprinopsis picacea DSC68736
Coprinopsis picacea DSC24610 Coprinopsis picacea DSC48402 Coprinopsis picacea DSC48383
Coprinopsis picacea DSC68752 Coprinopsis picacea DSC24622

  Bazidiocarpi maturi
Coprinopsis picacea DSC68684
Coprinopsis picacea DSC48728
Coprinopsis picacea DSC68658
Coprinopsis picacea DSC68728 Coprinopsis picacea DSC68674 Coprinopsis picacea DSC68723
Coprinopsis picacea DSC27790 Coprinopsis picacea DSC68712 Coprinopsis picacea DSC68683

  Referinţe:
Cooke M. C. (1871). Handbook of British Fungi. Macmillan and co., Paris and New York: 162-163
Fries E. (1821). Systema mycologicum: sistens fungorum ordines, genera et species, huc usque cognitas, quas ad normam methodi naturalis determinavit. Vol. 1, Lundæ, ex Officina Berlingiana: 308
Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Homobasidiomycetes. Agaricales. Version 2.1: 91
Gray S. F. (1821). A natural arrangement of British plants: according to their relation to each other as pointed out by Jussieu, De Candolle, Brown. Vol. 1. Baldwin, Cradock and Joy. London: 634
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 147</
Massee G. (1902). European Fungus Flora: Agaricaceae. Duckworth & co. London: 232
Rea C. (1922). British Basidiomycetae: A Handbook to the Larger British Fungi. Cambridge University Press: 502
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 220

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu