sâmbătă, 12 octombrie 2013

Xerocomellus chrysenteron


  Comestibilitate: mediocră
Boletaceae     
Xerocomellus chrysenteron DSC46282
Xerocomellus chrysenteron DSC24818

Bazidiocarpul: la început semisferic, neted, cu aspect catifelat, la maturitate convex până la aplatizat, lucios, tomentos, cu diametrul de 3-10(20) cm; cuticula de culoare brună, brun- oliv, cenuşiu-brunie, găbui-roşcată, de obicei are o serie de crăpături caracteristice; carnea de sub cuticulă are culoare roşie (în special la exemplarele tinere)
Tuburile: adnate până la decurente; la început palid gălbui până la galben viu, apoi galben- oliv până la ocru-verzui, cu lungimea de 1-2 cm; porii relativ mari (1-2,5 mm diametru) sunt neregulaţi şi se albăstresc prin strivire
Piciorul: adeseori curbat; are colorit galben aprins, fiind acoperit în partea inferioară de o serie de fibrile roşii; are înălţimea de 4-8 cm şi grosimea de 5-15 mm
Fructificaţie: iulie-noiembrie
Ecologie: micorizantă; creşte solitar, dar cel mai adesea în grupuri (de obicei numeroase), pe soluri uscate, în păduri de foioase, păduri de conifere, parcuri; se dezvoltă mai ales în asociaţie cu diferite specii de foioase (Fagus, Quercus)
Specii similare:
Xerocomus subtomentosus, care are carnea de sub cuticula pălăriei de culoare galbenă; porii se înverzesc încet în urma strivirii, ulterior devenind maronii
Boletus badius, ale cărui pori sunt palid gălbui şi se colorează imediat în cenuşiu până la albăstrui sau albastru-verzui în urma strivirii; piciorul are zona bazală albă
Xerocomellus pruinatus, care are carnea mai tare; cuticula brun-roşcată, la maturitate este lipsită de crăpături
Xerocomus rubellus, care are pălăria cu colorit roşu-roziu închis; porii se albăstresc instantaneu prin strivire
Caloboletus calopus, care are pălăria neregulat lobată, colorată în diferite nuanţe de gri; porii se colorează în verde-albăstrui prin strivire
Dăunători: în stratul himenal se hrănesc şi se dezvoltă larve de diptere (Mycetophilidae, Psychodidae, Chloropidae, Drosophilidae); este atacată adesea şi de melci, rozătoare
Comestibilitate: mediocră; ste o specie considerată comestibilă, dar nu prea apreciată datorită texturii moi; prin uscare exemplarele tinere însă devin destul de gustoase; este folosită la prepararea supelor, sosurilor, în amestec cu alte ciuperci; carnea fragilă, la început crem, apoi gălbuie, se colorează în albastru prin zdrobire sau tăiere


  Bazidiocarpi maturi
Xerocomellus chrysenteron DSC46546
Xerocomellus chrysenteron DSC24882
Xerocomellus chrysenteron DSC18365
Xerocomellus chrysenteron DSC46552 Xerocomellus chrysenteron DSC89110 Xerocomellus chrysenteron DSC85820
Xerocomellus chrysenteron DSC40914 Xerocomellus chrysenteron DSC20454 Xerocomellus chrysenteron DSC128232
Xerocomellus chrysenteron DSC46720 Xerocomellus chrysenteron DSC46550 Xerocomellus chrysenteron DSC40919
Xerocomellus chrysenteron DSC99575 Xerocomellus chrysenteron DSC46541

  Bazidiocarpi atacaţi de dăunători
Xerocomellus chrysenteron DSC85808
Xerocomellus chrysenteron DSC93837
Xerocomellus chrysenteron DSC99583

  Referinţe:
García Bona L. M. (1987). Catálogo micológico de Navarra. Cuadernos de Sección Ciencias Naturales 3: 88
Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Homobasidiomycetes. Boletales. Version 2.0: 23
Groves J. Walton (1979). Edible and Poisonous Mushrooms of Canada. Ottawa: Research Branch. Agriculture Canada: 231-232
Hall I. R., Stephenson S. L., Buchanan P. K., Yun W., Cole A. L. J. (2003). Edible and Poisonous Mushrooms of the World. Timber Press: 235-236
Hills A. E. (2008). The genus Xerocomus: A personal view, with a key to the British species. Field Mycology 9(3): 77–96
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 59
Mabey R. (2012). Food for Free. HarperCollins Publishing: 380
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 272
Ševčik J. (2006). Diptera associated with fungi in the Czech and Slovak Republics. Časopis Slezkého Muzea Opava 55 (Suppl. 2): 1-84
Šutara J. (2008). Xerocomus s. l. in the light of the present state of knowledge. Czech Mycology 60(1): 29–62
Tagliavini Osvaldo (2012). Funghi della Basilicata / a cura di Osvaldo e Rosario Tagliavini: 298

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu