sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Russula rosea

Rosy brittlegill, Rosy Russula
Russula lactea Fr. 1838, Russula lepida Fr. 1836

 
 Comestibilă condiționat
Russulaceae   

COMESTIBILITATE: comestibilă (mediocră), dar numai în urma fierberii
FRUCTIFICAȚIE: iulie-septembrie
ECOLOGIE: micorizantă; crește în grupuri, pe solul pădurilor de foioase, uneori și de amestec, sub Fagus, rareori sub Quercus sau Carpinus betulus; foarte rar se dezvoltă în pădurile de conifere
SPECII SIMILARE: Russula nobilis, la care piciorul este alb întotdeauna, fără pete rozii; Russula pseudointegra, care are lamelele de culoare ocru

BAZIDIOCARPUL: inițial bombat, apoi întins şi uneori uşor adâncit la centru, de 6-10 cm diametru; cuticula netedă, foarte puțin sau aproape deloc detașabilă, de culoare roşu-stacojie până la rozie, adesea cu pete albicioase
LAMELELE: inițial albicioase, mai târziu de culoare crem
PICIORUL: tare; alb, adesea cu tentă rozie, roşcată în treimea bazală; înalt de 3-9 cm şi gros de 1-4 cm
CARNEA: albă, moale şi fragilă; cu gust dulce, apoi uşor amărui și miros de mentol

Russula rosea DSC175004

Russula rosea DSC27113

Russula rosea DSC27110
Russula rosea DSC27115

Russula rosea DSC174999

Russula rosea DSC60750
Russula rosea DSC125471

Russula rosea DSC125474

Russula rosea DSC147304
Russula rosea IMG15692

Russula rosea IMG15701

Russula rosea IMG15694

Referinţe:
Fodor E. (2013). Linking biodiversity to mutualistic networks - woody species and ectomycorrizal fungi. Annals of Forest Research 56(1): 53-78
Guzmán G. (1990). Identificación de los hongos : comestibles, veneosos, alucinantes y destructores de la madera. Limusa: 118
La Chiusa L. (2020). Guida completa al riconoscimento dei funghi. Giunti Editore S.p.A.: 221
Mabey R. (2012). Food for Free. HarperCollins Publishing: 392
Mincu E.C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 184-185
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 286

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu