duminică, 26 ianuarie 2014

Schizophyllum commune


  Comestibilitate: necomestibilă
Schizophyllaceae     
Schizophyllum commune DSC31047
Schizophyllum commune DSC29558

Bazidiocarpul: în formă de scoică, simplu sau lobat, adesea cu marginile ondulate, răsucite înspre interior, tare; acoperit cu peri mici şi deşi pe faţa superioară; are diametrul de 1-4 cm şi culoarea albicioasă până la cenuşiu-albicioasă
Lamelele: decurente; foarte subţiri, dispuse în formă de evantai, despicate longitudinal; la început sunt albicioase, ulterior rozii până la roz-cenuşii, maronii
Piciorul: este absent
Fructificaţie: tot timpul anului
Ecologie: saprofită; creşte în grupuri (adesea destul de numeroase), imbricat, uneori sub formă de rozetă, pe ramuri şi buşteni căzuţi aflaţi în descompunere, atât de foioase cât şi de răşinoase, producând un putregai alb; uneori parazită pe trunchiurile vii ale unor specii de pomi fructiferi (Cerasus avium)
Comestibilitate: există populaţii din sud-estul Asiei şi din Africa tropicală care o consideră comestibilă şi o consumă în stare crudă, fiind o ciupercă recunoscută pentru proprietăţile sale medicinale; în unele zone ale lumii, este consumată pentru proprietăţile sale tonice; carnea sa, conţine o serie de compuşi ce au efect anticancerigen şi un nivel ridicat de antioxidanţi; pe de altă parte, s-au raportat cazuri de alergii şi afecţiuni respiratorii, sinuzite fungice la oameni


Schizophyllum commune DSC31191
Schizophyllum commune DSC31190

Schizophyllum commune DSC28486 Schizophyllum commune DSC27848 Schizophyllum commune DSC28490
Schizophyllum commune DSC31925 Schizophyllum commune DSC37831 Schizophyllum commune DSC36227
Schizophyllum commune DSC28759 Schizophyllum commune DSC28674 Schizophyllum commune DSC43553
Schizophyllum commune DSC31105 Schizophyllum commune DSC49158 Schizophyllum commune DSC70020

  Referinţe:
Adejoye O. D., Adebayo-Tayo B. C., Ogunjobi A. A., Afolabi O. O. (2007). Physicochemical Studies on Schizophyllum commune (Fries) a Nigerian Edible Fungus. World Applied Sciences Journal 2(1): 73-76
Hall I. R., Stephenson S. L., Buchanan P. K., Yun W., Cole A. L. J. (2003). Edible and Poisonous Mushrooms of the World. Timber Press: 214
Massee G. (1902). European Fungus Flora: Agaricaceae. Duckworth & co. London: 118
Matavulj M. N., Lolić S. B., Vujčić S. B., Milovac S, Novaković M. S., Karaman M. A. (2013). Schizophyllum commune - The main cause of dying trees of The Banja Luka arbored walks and parks. Jour. Nat. Sci. 124: 367-377
Mincu E. C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 100
Mirfat A. H. S., Noorlidah A., Vikineswary S. (2010). Scavenging activity of Schizophyllum commune extracts and its correlation to total phenolic content. Journal of Tropical Agriculture and Food Science 38(2): 231-238
Ooi V. E. C., Liu F. (2000). Immunomodulation and Anti-Cancer Activity of Polysaccharide-Protein Complexes. Current Medicinal Chemistry 7: 715-729
Pârvu M. (2007). Ghid practic de micologie. Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cluj-Napoca: 290-291
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 146
Won E. J., Shin J. H., Lim S. C., Shin M. G., Suh S. P., Ryang D. W. (2012). Molecular Identification of Schizophyllum commune as a Cause of Allergic Fungal Sinusitis. Annals of Laboratory Medicine 32: 375-379

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu