vineri, 20 martie 2015

Lactarius volemus


Bazidiocarpul: cărnos, tare; la început convex, cu marginile răsucite înspre interior, ulterior aplatizat, puţin adâncit la centru, cu diametrul de 5-10(15) cm; cuticula netedă, uneori cu aspect catifelat, are colorit variabil, ocru- roşcat, ocru-maroniu, brun-roşcat, portocaliu-maroniu, palid maroniu, uneori la centru cu o zonă circulară mai închisă la culoare; prin strivire, carnea se colorează la început în roşu, ulterior în maroniu
Lamelele: adnate până la uşor decurente; fragile, destul de dese, inegale, subţiri; au colorit albicios, palid-gălbui, galben-auriu; prin zdrobire, eliberează din abundenţă un latex lăptos, care în contact cu aerul devine bruniu (după circa 5-10 minute)
Piciorul: este neted, tare, plin, cu colorit mai deschis decât al pălăriei; înalt de 4-12 cm şi gros de 1-3 cm
Fructificaţie: iulie-noiembrie
Ecologie: ectomicorizantă; creşte în grupuri, solitar sau împrăştiat în păduri, la baza speciilor de conifere şi de foioase; preferă pădurile de foioase
Specii similare:
Lactarius quietinus, care are diametrul mai mic (3-8 cm) şi pălăria concentric zonată; carnea, lipsită de miros, eliberează prin strivire un latex alb care se îngălbeneşte în contact cu aerul
Dăunători: carpozoamele sunt atacate de larve de diptere
Comestibilitate: este o specie comestibilă, în ciuda mirosului neplăcut de hering, miros care dispare prin gătire; carnea albicioasă şi tare, cu miros uşor piperat, este folosită uneori pe post de condiment
Lactarius volemus DSC40945
Lactarius volemus DSC40966
Lactarius volemus DSC43091
Lactarius volemus DSC60863
Lactarius volemus DSC42202
Lactarius volemus DSC43101 Lactarius volemus DSC40962 Lactarius volemus DSC40961
Lactarius volemus DSC60874 Lactarius volemus DSC42211 Lactarius volemus DSC42217
Lactarius volemus DSC60872 Lactarius volemus DSC62708 Lactarius volemus DSC89116


  Referinţe:
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 181
Mincu E. C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 199-200
Pârvu M. (2007). Ghid practic de micologie. Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cluj-Napoca: 260
Rea C. (1922). British Basidiomycetae: A Handbook to the Larger British Fungi. Cambridge University Press: 493
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 279
Ševčik J. (2006). Diptera associated with fungi in the Czech and Slovak Republics. Časopis Slezkého Muzea Opava 55 (Suppl. 2): 1-84

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu