miercuri, 25 martie 2015

Leccinum vulpinum


  Comestibilitate: bună
Boletaceae     
Leccinum vulpinum DSC146707
Leccinum vulpinum DSC41326

Bazidiocarpul: la început semisferic, cu colorit portocaliu, portocaliu-roşiatic, cu marginile răsucite înspre interior, ulterior convex până la plan-convex, brun-portocaliu, brun-roşcat, fin catifelat, de 5-15 (20) cm diametru
Tuburile: sinuate, lungi de 10-16 mm, de un alb-murdar la exemplarele tinere, mai târziu galben-oliv; porii mici, cu diametrul de circa 0,5 mm
Piciorul: de culoare albă, acoperit iniţial de scvame albicioase, care devin la maturitate maronii până la brun-roşiatice; are 7-15 cm înălţime şi 2-3 cm diametru; uneori, carnea de la baza piciorului se colorează în verde-albăstrui, gri-verzui
Fructificaţie: iulie-octombrie
Ecologie: micorizantă; creşte solitar sau în grupuri mici, sub conifere, formând asociaţii simbiotice cu Pinus sylvestris, uneori cu Picea abies; preferă habitatele umede din zona montană
Specii similare:
Leccinum versipelle, care are pălăria de 8-20 cm, adesea cu margini neregulate; cuticula depăşeşte cu 2-4 mm marginea pălăriei
Leccinum aurantiacum, care are pălăria de 8-15 cm, la exemplarele tinere cu marginile răsucite înspre interior, acoperind cu 2-4 mm suprafaţa poriferă; ectomicorizantă, pe rădăcini de Populus, uneori de Quercus
Comestibilitate: bună; carnea albă, cu gust dulce, fără miros, prin rănire devine încet gri-negricioasă; se poate consuma carnea moale din pălărie, cea din picior fiind tare şi fibroasă


  Bazidiocarpi maturi
Leccinum vulpinum DSC145548
Leccinum vulpinum DSC145549
Leccinum vulpinum DSC145554

  Referinţe:
Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Homobasidiomycetes. Boletales. Version 2.0: 42
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 266-267

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu