duminică, 15 iunie 2014

Morchella elata

Black morel
Morchella elata Fr. 1822

 
 Comestibilă condiționat
Morchellaceae   

COMESTIBILITATE: comestibilă (excelentă), dar numai dacă este bine gătită; trebuie mai întăi opărită în apă clocotită, apă care trebuie mai apoi aruncată
TOXICITATE: ciupercă otrăvitoare în stare crudă datorită conținutului de hidrazină; consumul provoacă tulburări stomacale
FRUCTIFICAȚIE: martie-iunie
ECOLOGIE: saprofită; micorizantă pe rădăcinile arborilor (Picea abies, Pinus); creşte solitar sau în grupuri mici, pe solul pădurilor de conifere, prin parcuri, grădini
APOTECIA: de formă ovoidală sau conică, cu o reţea de alveole profunde, rectangulare, cu aspect de fagure, care crează o serie de creste verticale ± paralele, unite de mici creste oblice; la început palid maronie, brun-ocru, ulterior cenuşie până la negricioasă; goală pe dinăuntru, de 3-8 cm diametru, 6-8 (25) cm înălţime (cea mai mare specie a genului Morchella)
PICIORUL: găunos, albicios, uneori cu tentă ocru sau rozie, neted în partea superioară, de obicei brăzdat de şanţuri înspre bază, gros de 1-3 cm, înalt de 4-10 cm

Morchella elata IMG4013
Morchella elata IMG4009
Morchella elata IMG4011

SPECII SIMILARE: Gyromitra esculenta, care are aspect de creier; Morchella esculenta, care are colorit ocru, gălbui-maroniu; Helvella crispa, care are formă de şa

Referinţe:
Agoroaei L. (2005). Contribuţii la prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci în judeţele din Nordul Moldovei. Raport de cercetare Grant CNCSIS, tip A, cod 1221. Revista de Politica Ştiinţei şi Scientometrie. Număr Special: 1-28
Beug M. W., Shaw M., Cochran K. W. (2006). Thirty-Plus Years of Mushroom Poisoning: Summary of the Approximately 2.000 Reports in the NAMA Case Registry. Mcllvainea 16(2): 47-68
Hall I. R., Stephenson S. L., Buchanan P. K., Yun W., Cole A. L. J. (2003). Edible and Poisonous Mushrooms of the World. Timber Press: 240-242
Razaq A., Shahzad S. (2005). Morchella elata, a new record from Pakistan. Pakistan Journal of Botany 37(1): 193-194
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 67
Webster J., Weber R. (2007). Introduction to Fungi. Third Edition. Cambridge University Press: 427-428

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu