marți, 16 decembrie 2014

Coprinellus disseminatus


  Toxicitate: otrăvitoare
Psathyrellaceae     
Coprinellus disseminatus DSC39593
Coprinellus disseminatus DSC60848

Bazidiocarpul: foarte fragil, se rupe imediat ce este luat în mână; la început oval, alb-crem, devenind ulterior convex până la campanulat, brun-cenuşiu, cenuşiu-ocru, uşor mai închis la centru, striat pe margini, brăzdat radial de o serie de şanţuri fine; are diametrul de 0,5-2 cm
Lamelele: adnate; la început albe, mai târziu cenuşii şi în final negricioase; nu se lichefiază la maturitate
Piciorul: foarte fragil, neted, gol pe dinăuntru, albicios, adesea curbat; are înălţimea de 1,5-4 cm şi diametrul de 1-2 mm
Fructificaţie: august-noiembrie
Ecologie: saprofită; creşte în grupuri, adesea foarte numeroase (uneori de câteva sute de exemplare), diseminate la baza buştenilor, trunchiurilor de foioase aflate în putrefacţie, cioatelor
Specii similare:
Coprinellus micaceus, care creşte sub formă de mănunchiuri, are pălăria mai mare (2-5 cm diametru), acoperită cu granule sclipitoare, mici
Parasola plicatilis, care creşte pe pajişti, are pălăria adânc brăzdată, iar la maturitate lamelele devin negricioase şi se lichefiază
Comestibilitate: prezintă un interes culinar scăzut datorită cărnii subţiri şi fragile
Toxicitate: este o ciupercă toxică, al cărei consum poate provoca disconfort gastrointestinal dacă ingerarea are loc împreună cu alcoolul


Coprinellus disseminatus DSC39574
Coprinellus disseminatus DSC39589
Coprinellus disseminatus DSC68924

Referinţe:
García Bona L. M. (1987). Catálogo micológico de Navarra. Cuadernos de Sección Ciencias Naturales 3: 7-287
Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Homobasidiomycetes. Agaricales. Version 2.0: 73
Groves J. Walton (1979). Edible and Poisonous Mushrooms of Canada. Ottawa: Research Branch. Agriculture Canada: 219
Hall I. R., Stephenson S. L., Buchanan P. K., Yun W., Cole A. L. J. (2003). Edible and Poisonous Mushrooms of the World. Timber Press: 199-202
Pârvu M. (2007). Ghid practic de micologie. Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cluj-Napoca: 274-275
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 218

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu