duminică, 8 martie 2015

Russula velenovskyi

Coral brittlegill
Russula velenovskyi var. scrobiculata Melzer 1944, Russula velenovskyi var. pallida Bon 1991

 
 Comestibilă condiționat
Russulaceae   

COMESTIBILITATE: comestibilă (mediocră), dar numai în urma gătirii
FRUCTIFICAȚIE: iulie-octombrie
ECOLOGIE: micorizantă, în simbioză cu diferite specii de foioase (mai ales cu Betula pendula, Fagus sylvatica, Carpinus betulus, Quercur, dar şi cu Tilia, Alnus), uneori şi de conifere (Picea); creşte solitar sau în grupuri mici, pe solurile oarecum uscate din pădurile de foioase, de conifere sau mixte; preferă solurile nisipoase sărace din pădurile de foioase

BAZIDIOCARPUL: la început sferic, ulterior aplatizat şi adesea uşor umbonat, la maturitate puţin adâncit la centru, cu diametrul de 3-8 cm; cuticula roşu-cărămizie, roşu-coral, roşu-maronie, cu zone mai deschise la culoare, galben-portocalii, roşiatice, portocaliu-roşcate, adesea cu pete albicioase datorate atacului dăunătorilor; cuticula are aspect gras pe vreme umedă şi mat pe vreme uscată şi se desprinde pe 2/3 din suprafaţa pălăriei

Russula velenovskyi DSC40518

Russula velenovskyi DSC40525

Russula velenovskyi DSC40523

SPECII SIMILARE: Russula paludosa, care are pălăria cu diametrul mai mare (6-15 cm), colorit roşu-sângeriu, roşu-purpuriu, iar lamelele distanţate, au colorit crem până la gălbui; Russula vesca, care are pălăria maronie până la cărămiziu închis, iar cuticula nu acoperă în întregime pălăria lăsând descoperită marginea acesteia; Russula emetica, care are pălăria roşu-cărămizie până la roşu aprins și lamelele de albe; Russula roseipes, care are pălăria de 4-8 cm diametru, cu colorit roz-carneu, roz-portocaliu sau roz-ocru, iar piciorul este alb, acoperit

parţial sau în întregime de o pruinozitate roz; Russula maculata, care are pălăria de 4-9 cm diametru, cu nuanţe de roşu, iar piciorul şi lamelele au pete ruginii la maturitate
LAMELELE: aproape libere, fragile; la început alb-crem, ulterior galbene ca untul până la ocru pal
PICIORUL: alb, uneori cu nuanţe roz (în special la bază); cilindric, plin, înalt de 3-8 cm şi gros de 1-2 cm
CARNEA: de culoare albă, uneori cu nuanţe rozii, cu gust dulce, fără miros

Russula velenovskyi DSC40514





Referinţe:
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 287

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu