sâmbătă, 5 martie 2016

Sarcoscypha coccinea


Ascocarpul: la început sferic, ulterior în formă de cupă, mai târziu de farfurie, cu diametrul de 2-5 cm, de obicei cu colorit roşu-portocaliu aprins, roşu-carmin, portocaliu, portocaliu-gălbui; suprafaţa inferioară este acoperită cu o multitudine de peri mici, albicioşi, drepţi sau uşor curbaţi
Piciorul: atunci când este prezent, e robust, albicios, tomentos; are lungimea de 5-40 mm şi grosimea de 3-7 mm
Fructificaţie: fructifică în lunile răcoroase ale anului, noiembrie-aprilie
Ecologie: saprofită; se dezvoltă în grupuri sau împrăştiat pe crengi, ramuri căzute, uneori acoperite total sau parţial de frunzele de pe sol; în păduri de foioase, pe Fagus sylvatica, Corylus avellana, Carpinus betulus, Ulmus glabra, Salix, Quercus etc.
Specii similare:
Sarcoscypha austriaca, la care perii de pe faţa inferioară a ascocarpului sunt spiralaţi
Aleuria aurantia, care are ascocarpul mai mare (2-8 cm diametru), neregulat ondulat; se dezvoltă pe soluri argiloase, pe marginea drumurilor forestiere
Comestibilitate: carnea subţire, fragilă, albă, cu gust slab de ciuperci, este considerată uneori comestibilă
Sarcoscypha coccinea DSC72702
Sarcoscypha coccinea DSC72705
Sarcoscypha coccinea DSC72709
Sarcoscypha coccinea DSC72706
Sarcoscypha coccinea DSC72700
Sarcoscypha coccinea DSC131757


  Referinţe:
Baral H. O. (1984). Taxonomische und ökologische Studien über Sarcoscypha coccinea agg., Zinnoberrote Kelchbecherlinge. Zeitschrift für Mykologie 50(1): 117-145
García Bona L. M. (1987). Catálogo micológico de Navarra. Cuadernos de Sección Ciencias Naturales 3: 7-287
Groves J. Walton (1979). Edible and Poisonous Mushrooms of Canada. Ottawa: Research Branch. Agriculture Canada: 261
Matočec N., Kušan I. (2007). The genus Sarcoscypha in Croatia. Ecological and distribution patterns. Mycologia Montenegrina 10: 95-118
Mincu E. C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 56-57
Pidlich-Aigner H. (1999). Sarcoscypha austriaca (Beck ex Sacc.) Boud. und S. coccinea (Scop.Fr.) Lamb. (Sarcoscyphaceae) in der Steiermark. Joannea Botanik 1: 5-26
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 58-59

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu