|
Bazidiocarpul: la început emisferic, apoi convex, turtit, la maturitate cu marginile răsucite în sus lăsând la vedere tuburile, de 1-5(9) cm diametru; cuticula netedă, uneori fisurată, cu colorit portocaliu murdar, galben-ocru, galben-maroniu, palid ocru
Tuburile: adnate sau uşor decurente; lungi de 3-10 mm; porii, neregulaţi, colţuroşi, de 0,5-2 mm diametru, au colorit portocaliu-ruginiu, brun-roşcat până la maroniu
Piciorul: fibros neregulat curbat, de culoarea pălăriei, galben-ocru, cu miceliu galben la bază; are înălţimea de 4-9 cm şi grosimea de 5-18 mm
Fructificaţie: iulie-noiembrie
Ecologie: micorizantă; se dezvoltă solitar sau împrăştiat, pe solul pajiştilor montane, în asociaţie cu coniferele (Picea abies, Abies alba, Pinus)
Specii similare:
• Chalciporus pseudorubinus, la care lamelele sunt decurente, cu colorit carmin, roşu-carmin
Comestibilitate: bună; carnea din pălărie, de culoare galbenă, uneori cu tentă roşiatică, are un gust extrem de piperat; în unele ţări, pudra obţinută prin măcinarea pălăriilor uscate, este folosită la condimentarea unor preparate
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu