marți, 10 martie 2015

Xerocomellus pruinatus


  Comestibilitate: mediocră (se consumă doar pălăria)
Boletaceae     
Xerocomus pruinatus DSC26533
Xerocomus pruinatus DSC26647

Bazidiocarpul: la început semisferic, ulterior convex până la aplatizat, cu diametrul de 3-10(15) cm; cuticula este la început netedă cu aspect catifelat, mai târziu cu mici denivelări sau cu aspect pufos (acoperită cu o pruinozitate cenuşiu-albicioasă); are colorit ocru, palid maroniu, brun-cenuşiu, castaniu, brun-oliv, brun-roşcat, brun închis; carnea de sub cuticulă este roşiatică şi devine adesea vizibilă în urma atacului dăunătorilor
Tuburile: tuburile şi porii au colorit palid gălbui până la galben la exemplarele tinere, devenind ulterior galben-verzui, iar la maturitate oliv; uneori, tuburile şi porii se colorează în albastru prin strivire
Piciorul: cilindric, mai mult sau mai puţin îngroşat la bază; are colorit palid gălbui până la galben, cu o serie de pete fine roşiatice; are înălţimea de 3-8 cm şi diametrul de 1-3 cm
Fructificaţie: iulie-octombrie
Ecologie: micorizantă; se dezvoltă solitar, împrăştiat sau în grupuri mici în păduri de foioase, parcuri, păduri de amestec; formează relaţii de simbioză mai ales cu rădăcinile de Fagus, Picea abies, mai rar cu cele de Quercus, Carpinus, Betula pendula, Ulmus, Pinus
Specii similare:
Xerocomellus chrysenteron, care are la maturitate cuticula neregulat crăpată
Xerocomus subtomentosus, care are cuticula brun-oliv, neregulat crăpată la maturitate; carnea de sub cuticulă are culoare galbenă
Comestibilitate: mediocră; sunt considerate comestibile exemplarele foarte tinere, la care este consumată carnea din pălărie, după îndepărtarea stratului porifer; prezintă un interes culinar foarte redus


Xerocomus pruinatus DSC24790
Xerocomus pruinatus DSC26539
Xerocomus pruinatus DSC26526
Xerocomus pruinatus DSC26446 Xerocomus pruinatus DSC26635 Xerocomus pruinatus DSC40629
Xerocomus pruinatus DSC40603


  Referinţe:
Pârvu M. (2007). Ghid practic de micologie. Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cluj-Napoca: 268
Rea C. (1922). British Basidiomycetae: A Handbook to the Larger British Fungi. Cambridge University Press: 565
Šutara J. (2008). Xerocomus s. l. in the light of the present state of knowledge. Czech Mycology 60(1): 29–62

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu