|
Bazidiocarpul: iniţial convex, catifelat, ulterior aplatizat, cu diametrul de 6-15 cm; cuticula, separabilă de carne, cu colorit gălbui-ocru, ocru-ruginiu, ocru-oliv, este acoperită cu solzi mici de culoare mai închisă (ruginie, maronie, cenuşie)
Tuburile: adnate până la uşor decurente; la început gălbui-ocru, mai târziu gălbui-cafenii; porii mici, rotunzi, se colorează în albastru închis prin apăsare
Piciorul: cilindric, uneori îngroşat la bază; cu colorit asemănător cu al pălăriei; neted sau uşor fibrilos, cu înălţimea de 5-9(12) cm şi grosimea de 2-4 cm
Fructificaţie: iulie-noiembrie
Ecologie: micorizantă; se dezvoltă solitar sau în grupuri mici, pe solurile acide din pădurilor de conifere, printre perniţele de muşchi (sub Pinus, Picea, Abies)
Specii similare:
• Suillus grevillei, care are pălăria cu nuanţe portocalii, iar piciorul are un inel albicios
• Suillus bovinus, care are tuburile decurente, iar stratul himenal este format atât din pori alungiţi cât şi din pori mici rotunzi; carnea elastică, cu aspect spongios, se colorează uneor în roziu prin rupere
• Suillus granulatus, care are pe jumătatea superioară a piciorului o serie de puncte cu aspect granular; porii, iniţial albicioşi, exudă picături de lichid, ulterior devenind gălbui
Comestibilitate: mediocră; carnea moale, palid gălbuie, de obicei devine uşor albăstruie prin rupere; în stare proaspătă, are gust acid şi emană un miros slab şi neplăcut de clor; este recomandată gătirea exemplarelor tinere, la care se îndepărtează cuticula, după uscarea prealabilă, deoarece în acest fel dispar gustul şi mirosul dezagreabil; poate fi consumată şi în amestec cu alte specii de ciuperci
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu