duminică, 17 ianuarie 2016

Suillus variegatus


  Comestibilitate: mediocră (se consumă exemplarele tinere)
Suillaceae     
Suillus variegatus DSC64656
Suillus variegatus DSC64486

Bazidiocarpul: iniţial convex, catifelat, ulterior aplatizat, cu diametrul de 6-15 cm; cuticula, separabilă de carne, cu colorit gălbui-ocru, ocru-ruginiu, ocru-oliv, este acoperită cu solzi mici de culoare mai închisă (ruginie, maronie, cenuşie)
Tuburile: adnate până la uşor decurente; la început gălbui-ocru, mai târziu gălbui-cafenii; porii mici, rotunzi, se colorează în albastru închis prin apăsare
Piciorul: cilindric, uneori îngroşat la bază; cu colorit asemănător cu al pălăriei; neted sau uşor fibrilos, cu înălţimea de 5-9(12) cm şi grosimea de 2-4 cm
Fructificaţie: iulie-noiembrie
Ecologie: micorizantă; se dezvoltă solitar sau în grupuri mici, pe solurile acide din pădurilor de conifere, printre perniţele de muşchi (sub Pinus, Picea, Abies)
Specii similare:
Suillus grevillei, care are pălăria cu nuanţe portocalii, iar piciorul are un inel albicios
Suillus bovinus, care are tuburile decurente, iar stratul himenal este format atât din pori alungiţi cât şi din pori mici rotunzi; carnea elastică, cu aspect spongios, se colorează uneor în roziu prin rupere
Chalciporus piperatus, care are pălăria netedă, maroniu-roşcată, iar tuburile adnate au pori alungiţi
Suillus granulatus, care are pe jumătatea superioară a piciorului o serie de puncte cu aspect granular; porii, iniţial albicioşi, exudă picături de lichid, ulterior devenind gălbui
Comestibilitate: mediocră; carnea moale, palid gălbuie, de obicei devine uşor albăstruie prin rupere; în stare proaspătă, are gust acid şi emană un miros slab şi neplăcut de clor; este recomandată gătirea exemplarelor tinere, la care se îndepărtează cuticula, după uscarea prealabilă, deoarece în acest fel dispar gustul şi mirosul dezagreabil; poate fi consumată şi în amestec cu alte specii de ciuperci


  Bazidiocarpi maturi
Suillus variegatus DSC64467
Suillus variegatus DSC64528
Suillus variegatus DSC64532
Suillus variegatus DSC64649 Suillus variegatus DSC64477 Suillus variegatus DSC64541

  Referinţe:
Blanco D., Fajardo J., Verde A., Rodríguez C. A. (2012). Etnomicología de los hongos del género Suillus, una visión global. Sociedad Micológica de Madrid 36: 175-186
García Bona L. M. (1987). Catálogo micológico de Navarra. Cuadernos de Sección Ciencias Naturales 3: 93-94
Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Homobasidiomycetes. Boletales. Version 2.0: 20
Karadelev M., Rusevska K., Spasikova S. (2007). The Family Boletaceae s.l. (Excluding Boletus) in the Republic of Macedonia. Turkish Journal Of Botany 31: 539-550
Rea C. (1922). British Basidiomycetae: A Handbook to the Larger British Fungi. Cambridge University Press: 562
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 271

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu